Universiteit Gent – succesvolle deelname aan BEM Senegal 2023

26 juni 2023

Van 21-25 mei 2023 vond een Belgische Economische Missie plaats naar Senegal, onder leiding van HKH Prinses Astrid. De missie kon op ruime belangstelling rekenen, niet alleen vanuit de economische wereld – met de aanwezigheid van meer dan 300 bedrijven, maar ook vanuit de academische wereld. De Universiteit Gent nam deel aan deze missie en maakte van de gelegenheid gebruik om samenwerking in Senegal te versterken, niet enkel met academische partners, maar ook met de private sector, NGOs en internationale organisaties.

Met meer dan 420 lopende onderzoeksprojecten in Afrika en een 1000-tal inkomende studenten uit Afrika per jaar, heeft de Universiteit Gent een uitgebreide werking in Afrika. Deelname aan Belgische Economische Missies naar Afrika is een onderdeel van die aandacht voor het Afrikaanse continent. De UGent-delegatie naar Senegal stond dan ook onder leiding van Rector Rik Van de Walle en ze bestond uit onderzoekers van vier verschillende faculteiten. Het bezoek werd gecoördineerd door het team Academische Diplomatie, in samenwerking met het Afrika Platform van de Associatie Universiteit Gent.

Een hoogtepunt van de week was een bezoek aan de Universiteit Cheikh Anta Diop, waar een seminarie werd georganiseerd over onderzoek en onderwijs in neurologie, en waar vruchtbare contacten tot samenwerking werden gelegd binnen de geografie en de Franstalige Afrikaanse letterkunde. Later die week werden nog een MoU en een Student Exchange Agreement ondertekend tussen de UGent en de Université Cheikh Anta Diop.

Université Cheikh Anta Diop

In Dakar werden verder nog bezoeken gebracht aan het Belgische Ontwikkelingsagentschap Enabel en aan de West-Afrikaanse afdeling van de International Organisation for Migration. In verband met verdergezet onderzoek in migratiestudies werd bovendien nog een lunchmeeting georganiseerd met een vertegenwoordiger van de VN.

Twee boeiende avondactiviteiten vonden plaats op maandag 22 en dinsdag 23 mei. Het diner op maandagavond met UGent alumni en studenten in Senegal leverde een verrassende blik op de carrièremogelijkheden van UGent’ers in West-Afrika. En de Belgische officiële receptie in het schitterende Musée des Civilisations Noires op dinsdag bood genoeg mogelijkheden tot netwerken met de overige deelnemers aan de Missie.

Op woensdag 24 mei namen verschillende UGent-professoren deel aan het bezoek aan Diamniadio, het nieuwe stadsontwikkelingsproject op een 30-tal km buiten Dakar. Behalve sportinfrastructuur, conferentiecentra en residentiële wijken, is de nieuwe universiteit Amadou Mahtar Mbow daar in volle ontwikkeling. In Diamniadio woonde de UGent-delegatie tevens een boeiend seminarie bij rond edtech and learntech.

De academische reis naar Senegal werd afgesloten met een indrukwekkend bezoek aan een crèche voor kinderen met een hersenletsel in het dorpje Pout. Het project wordt gesteund vanuit België – in het verleden onder andere door de Koning Boudewijnstichting en de Belgische ambassade in Dakar, en de crèche heeft in het verleden vele stagiairs logopedie en kinesitherapie ontvangen vanuit verschillende Belgische universiteiten en hogescholen. Op dit moment wordt actief nagedacht over verdere samenwerking met de crèche, zowel op het vlak van stageplaatsen voor UGent-studenten als wat betreft therapeutische opleidingen voor het ondersteunende team van de crèche.

Afbeelding3

Deelname aan deze Belgische Economische Missie werd door de Universiteit Gent als waardevol en inspirerend ervaren. Vele plannen met betrekking tot onderzoeks- en onderwijssamenwerking werden er gemaakt, en de conclusie is zonder twijfel dat actieve aanwezigheid op het Afrikaanse continent op dat vlak altijd een meerwaarde is.

Gerelateerd nieuws

The Taipei Representative Office in the EU & Belgium annually offers scholarships to foreign nationals to study in Taiwan. Here are some great opportunities, which we hope you will share with interested parties.


Van 8 tot 12 november 2023 nam VLUHR deel aan de European Higher Education Fair Indonesia in Surabaya en Jakarta. In de marge van deze rekruteringsbeurs, heeft de Belgische ambassade in Jakarta ook een bezoek aan het ministerie van onderwijs georganiseerd. Dit gaf aanleiding tot enkele boeiende inzichten.