NAFSA 2023 in Washington, DC. 

7 juli 2023

Van 30 mei tot en met 2 juni 2023 nam VLUHR-i, samen met 25 vertegenwoordigers van 10 Vlaamse hogeronderwijsinstellingen, deel aan de jaarlijkse NAFSA conferentie. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van NAFSA als organisatie, die dus even oud is als het Fulbright programma, ging de conferentie door in Washington, DC.

NAFSA2023

Met ruim 8000 deelnemers, is het event goed op weg om zijn positie van voor de pandemie opnieuw in te nemen. Voor deze verjaardagseditie, zette NAFSA zijn beste beentje voor. Tijdens de openingsceremonie werd het publiek, via een videoboodschap, toegesproken door Secretary of State Blinken. Vervolgens bracht keynote speaker Nadia Murad een beklijvende boodschap over het belang van onderwijs voor vrouwen, vrede, verdraagzaamheid en interculturele samenwerking. Als meisje behorend tot een Iraakse minderheid werd zij gekidnapt en 3 maanden vastgehouden door Isis. Nadat ze kon ontkomen, kon ze vluchten en heeft ze kunnen studeren in Duitsland en in de Verenigde Staten. Deze opener was een sterke inspiratie voor de deelnemers om aan de slag te gaan en verder te boetseren aan de internationalisering van het hoger onderwijs, tijdens de vele afspraken en sessies in en rond het conferentiecentrum, maar ook tijdens de netwerkevenementen ‘s avonds.

Naar goede gewoonte organiseerde VLUHR, samen met Flanders House New York, Wallonie-Bruxelles International, Fulbright en de Belgische ambassade in Washington, DC een netwerkreceptie op woensdag, 31 mei, in de tuin van de Belgische Residentie. Zowel de sprekers op de receptie als de vertegenwoordigers van het Vlaams hoger onderwijs, die deelnamen aan de slotconferentie op 2 juni, kwamen tot de conclusie dat het belang van internationale samenwerking nauwelijks overschat kan worden in de woelige tijden waarin we leven. De deelnemers waren dan ook tevreden over hun deelname en maken alvast plannen voor de volgende netwerkconferentie.

NAFSA 2023

Gerelateerd nieuws

Tot zijn grote spijt moest algemeen directeur Stijn Coenen op het laatste moment verstek laten gaan voor deze misse naar Senegal van 21 tot 25 mei 2023. Issa Gavage, student Automotive Management aan Thomas More, die de algemeen directeur zou vergezellen stond er dus plots alleen voor als ambassadeur van zijn hogeschool. Hij was bovendien de jongste deelnemer en de enige student in een Belgische delegatie van zo’n 350 ministers, ambassadeurs, academici en bedrijfsleiders uit diverse sectoren.

Van 21-25 mei 2023 vond een Belgische Economische Missie plaats naar Senegal, onder leiding van HKH Prinses Astrid. De missie kon op ruime belangstelling rekenen, niet alleen vanuit de economische wereld – met de aanwezigheid van meer dan 300 bedrijven, maar ook vanuit de academische wereld. De Universiteit Gent nam deel aan deze missie en maakte van de gelegenheid gebruik om samenwerking in Senegal te versterken, niet enkel met academische partners, maar ook met de private sector, NGOs en internationale organisaties.