Met de fiets op stage na afstuderen in Thessaloniki!

20 december 2022

Met de fiets op stage na afstuderen in Thessaloniki, Griekenland!

De tip om na mijn studies een buitenlandse stage te doen kwam er na een gesprek met een van mijn docenten aan het RITCS, dank u Chris! Na een geannuleerde Erasmus door de pandemie besloot ik om mijn droom na te jagen en een beurs voor een stage na afstuderen aan te vragen. De keuze voor Fix In Art, Thessaloniki was snel gemaakt: hun internationale vrijwilligerswerking, progressieve mindset en community-based manier van leven intrigeerden me.

Afbeelding1 Lennert Carmen
© Lennert Carmen

Ik heb het geluk gehad in mijn jeugd veel van de wereld te zien, maar de manier waarop ontgroeide me. Vliegtuig in, vliegtuig uit, die warme wind die je een slag in het gezicht geeft en een moment van vervreemding vanwaar ik nu juist ben aangekomen. We zijn onze oriƫntatie en feeling met deze aarde kwijtgeraakt in goedkope vluchten en luxe. Tijd is kostbaar maar we nemen nergens onze tijd voor.

Afbeelding2 Lennert Carmen
© Lennert Carmen

Slow travelling sprak me altijd al aan, het landschap zien veranderen naarmate je afstand overbrugt. Je ontmoet mensen, ziet de verschillende lagen van een stad wanneer je binnenrijdt, kampeert op plaatsen waar maar weinig mensen komen. Ik heb geen haast.

Na 2600 km en 10 weken fietsen ben ik aangekomen in Thessaloniki met een gezonde portie nieuwsgierigheid naar wat komt, maar stiekem ook al naar de route terug naar huis.

Afbeelding3 Lennert Carmen

Gerelateerd nieuws

Op 19 december 2022 werd het Ministerieel Besluit Brains on the Move ondertekend door minister Ben Weyts. Met dit MB wordt de jaarlijkse subsidie voor het actieplan Mobiliteit aan VLUHR toegekend. Net zoals vorig jaar bedraagt het totale budget 4.080.000 euro. Het VLUHR-i team kan de verschillende beursoproepen dus nog net voor de feestdagen bekendmaken aan de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen.

Het Flanders Trainee Programme (FTP) biedt beurzen aan voor stages in multilaterale organisaties. Enkele van deze organisaties vragen dat de stagiairs een preselectie doorlopen hebben voor de uiteindelijke toekenning van de stageplaats. Het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBUZA) heeft VLUHR-i gevraagd om deze preselectie uit te voeren. Bij deze wordt de oproep gelanceerd voor stages bij OESO, UNESCO, UNWTO of FAO.