Belgische economische missie naar Australië

20 december 2023

Van 23 tot 27 oktober leidde HKH Prinses Astrid een Belgische economische missie naar Australië. Ze werd vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, Hadja Lahbib, en vertegenwoordigers van de Belgische regionale regeringen. De economische missie is een gelegenheid om de Belgische knowhow in de kijker te zetten en is steeds gericht op bepaalde sleutelsectoren waarin onze landen elkaar wederzijds kunnen versterken, zoals biowetenschappen en pharma, groene waterstof, offshore windenergie, sporttechnologie, de entertainmentindustrie, enz.

In Sydney organiseerde VLUHR samen met d-teach online training en <edtech/station> een inspirerend symposium "Artificial intelligence in formal education and lifelong learning: towards a strong partnership between Academia and Industry", in aanwezigheid van HKH Prinses Astrid en Minister Matthias Diependaele. Onderwijstechnologie is een van de opkomende economische sectoren in België en Australië, grotendeels ondersteund door de academische wereld en de overheid. Een mooie line-up van boeiende sprekers en panelleden van o.a. KU Leuven, Hogeschool Vives en UGent belichtten de weg voorwaarts voor het onderwijs, met onderwerpen als het vormgeven van het onderwijslandschap met artificial intelligence; AI in levenslang leren tot het gamificeren van de leerervaring. Ook de troeven van de edtech-sector in België en Australië werden besproken en een live, gedeeltelijk door AI gegenereerde mindmap van de verschillende keynotes werd gemaakt door Jelle Demanet van Howest.

20231024 AI Education Conference SCREENRES 97
20231024 AI Education Conference SCREENRES 129

De Universiteit Gent bracht, samen met de Blue Economy CRC, DEME Group en de Vlaamse Visveiling / European Food Centre / Marifish.Inc een seminarie getiteld "The Blue Acceleration: a strong Australian-Belgian partnership as a motor to upcoming industries at sea". Prof. Annelies Declercq en Prof. Margriet Drouillon demonstreerden hoe de UGent grenzen verlegt in de blauwe economie door co-creatie met de industrie en door innovatieve publiek-private partnerschappen.

KU Leuven organiseerde op 27 oktober in Melbourne een Research and Innovation Forum “The Importance of the Academia – Industry Nexus” i.s.m. de University of Melbourne, waarin gesproken werd over het R&I Ecosysteem in Melbourne en de internationale R&I Cultuur en het Global PhD Partnership van Leuven. Het event werd afgesloten met een postersessie.

Deelnemen aan de Belgische Economische Missie naar Australië betekent vooral ook opnieuw contact leggen met Australische partners, goede praktijken delen en van elkaar leren. Zo sprak Hedwig Neels als afgevaardigde van de Universiteit Antwerpen en oprichter van The Pelvic Floor, over meer bewustzijn creëren over de gezondheid van vrouwen en bekkengezondheid bij vrouwelijke atleten.

Verschillende Vlaamse universiteiten en hogescholen ondertekenden tijdens de Belgische Economische Missie in Australië ook een nieuw akkoord dat hun bestaande onderwijs- of onderzoekssamenwerking verder verdiept. Tot slot maakten de Vlaamse universiteiten van de missie gebruik om hun alumni te ontmoeten tijdens een netwerkreceptie gefaciliteerd door VLUHR.

Gerelateerd nieuws

The Taipei Representative Office in the EU & Belgium annually offers scholarships to foreign nationals to study in Taiwan. Here are some great opportunities, which we hope you will share with interested parties.


Van 8 tot 12 november 2023 nam VLUHR deel aan de European Higher Education Fair Indonesia in Surabaya en Jakarta. In de marge van deze rekruteringsbeurs, heeft de Belgische ambassade in Jakarta ook een bezoek aan het ministerie van onderwijs georganiseerd. Dit gaf aanleiding tot enkele boeiende inzichten.